Τηλεφωνήστε μας
+35725105419
Στείλετε μας μήνυμα
DamianouEvagoras@gmail.com
Καθημερινά
09:00-13:00 | 15:00-20:00

Τενοντίτιδα ωμού

Τι είναι η Τενοντίτιδα Ώμου;

Η τενοντίτιδα ώμου  ή τενοντοπάθεια υπερακανθίου είναι μία πάθηση που οφείλεται σε φλεγμονή των τενόντων και επακόλουθο πόνο στην περιοχή του ώμου.

Στον ώμο, ο τένοντας του υπερακανθίου και της μακράς κεφαλής του δικεφάλου βραχιονίου εμφανίζουν πιο συχνά τενοντίτιδα με επακόλουθο πόνο και δυσκαμψία.

Τα πιο συχνά αίτια τενοντίτιδας:

  • Συχνή και διαρκής καταπόνηση του ώμου
  • Έντονη και επαναλαμβανόμενη αθλητική δραστηριότητα
  • Κακή τεχνική στη διάρκεια του αθλήματος
  • Επιπλέον η ηλικία αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα πρόκλησης της πάθησης. Με το πέρασμα του χρόνου το σώμα είναι επιρρεπές στους τραυματισμούς και στην εμφάνιση παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος. Τα πρώτα συμπτώματα της πάθησης μπορούν να εμφανισθούν στην ηλικία των 25-35 ετών ενώ ως ευπαθείς ομάδες θεωρούνται τα άτομα άνω των 40 ετών.
  • Ανατομικοί λόγοι. Ο υπερακάνθιος τένοντας περνάει κάτω από ένα οστό – το ακρώμιο. Αν το ακρώμιο προεξέχει πολύ τότε ο τένοντας του υπερακανθίου διαρκώς τρίβεται κάτω από αυτό και ως εκ τούτου γίνεται πιο επιρρεπής στην ανάπτυξη τενοντίτιδας.

Συμπτώματα Τενοντίτιδας ώμου

  • Πόνος στην πρόσθια ή έξω επιφάνεια του ώμου. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά μέχρι τον αγκώνα καθώς και μέχρι το λαιμό (αυχένα) και την πλάτη. Ο πόνος στον ώμο εμφανίζεται συνήθως βαθμιαία και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
  • Νυχτερινός πόνος που ξυπνάει τον ασθενή, ειδικά αν κοιμάται πάνω στον πάσχοντα ώμο
  • Έντονος και διαρκής πόνος ακόμα και όταν ο ώμος δεν κινείται
  • Αδυναμία του άνω άκρου
  • Ο ασθενής δεν μπορεί εύκολα να σηκώσει το χέρι του πλήρως (δυσκαμψία)

Διάγνωση

Ο ασθενής με τενοντίτιδα ώμου χρειάζεται σωστή αξιολόγηση. Θα χρειαστεί η λήψη μίας ακτινογραφίας ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ο πόνος και η δυσκαμψία δεν οφείλονται σε οστεοαρθρίτιδα του ώμου ή σε άλλες παθήσεις (όπως ασβεστοποιός τενοντίτιδα).Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιατρός θα σας παραπέμψει για μαγνητική τομογραφία του ώμου.

Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης της πάθησης, ο συντηρητικός τρόπος και η χειρουργική επέμβαση. Όταν η τενοντίτιδα ώμου βρίσκεται σε αρχικό στάδιο συστήνεται η ανάπαυση, τροποποίηση της καθημερινής δραστηριότητας και η χορήγηση αντιφλεγμονώδους και αναλγητικής αγωγής. Ταυτόχρονα,  ο ασθενής εντάσσεται και σε ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, προκειμένου να μειωθεί ο πόνος αρχικά και στη συνέχεια  να διατηρηθεί η κίνηση και να μπορεί  σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Σε περιπτώσεις χρόνιας τενοντίτιδας η φυσικοθεραπεία και η υπόλοιπη  συντηρητική αγωγή για την μείωση του πόνου και την αποκατάσταση της κίνησης μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με την διάγνωση. Επιπλέον στις περιπτώσεις αυτές οριστική λύση δίνει η αρθροσκοπική αντιμετώπιση, ιδίως όταν η επαναλαμβανόμενη συντηρητική αγωγή δεν έχει αποδώσει .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *