Τηλεφωνήστε μας
+35725105419
Στείλετε μας μήνυμα
DamianouEvagoras@gmail.com
Καθημερινά
09:00-13:00 | 15:00-20:00

Το γόνατο του άλτη η τενοντίτιδα του επιγονατιδικού τένοντα.

Το γόνατο του άλτη η Jumber’s Knee δεν είναι παρά μία διαφορετική ονομασία για την τενοντίτιδα του επιγονατιδικού τένοντα. Είναι η φλεγμονή στο τένοντα που βρίσκεται κάτω από το γόνατο και συνδέει την επιγονατίδα με την κνήμη. Αυτός ο τραυματισμός είναι συχνός και επίπονος σε αθλητές λόγο υπερκόπωσης.

Τι προκαλεί το γόνατο του άλτη:
Το συνεχείς τρέξιμο και τα άλματα είναι οι καταστάσεις εκείνες που προκαλούν τα συμπτώματα στο γόνατο του άλτη. Το ίδιο ισχύει σε συνεχές ασκήσεις όπως το ποδήλατο, το αερόμπικ η και ακόμα το περπάτημα. Το γόνατο του άλτη είναι ευκολότερο να γίνει σε άτομα που δεν έχουν σωστή ευθυγράμμιση ισχίων , γόνατων και ακρών ποδών. Τέτοια άτομα μπορεί να είναι άτομα με βλαισά ισχία, κυρτά γόνατα η πλατυποδία. Σε αυτά τα άτομα ο επιγονατιδικός τένοντα βρίσκεται σε διαρκή κατάσταση διάτασης κατά την άσκηση, γεγονός που μπορεί εύκολα να προκαλέσει τενοντίτιδα η και ρήξη του τένοντα.

Τα συμπτώματα του γόνατος του άλτη είναι :
Α) Πόνος κατά την κάμψη η έκταση του γόνατος.
Β) Πόνος που χειροτερεύει κατά τις νυχτερινές ώρες.
Γ) Πόνος η και ευαισθησία πίσω από την επιγονατίδα.
Δ)Πόνος η ευαισθησία κατά την εκφύση και κατάφυση του επιγονατιδικού τένοντα.
Ε) Φλεγμονή στην άρθρωση του γόνατος η στο σημείο που ακουμπάει ο τένοντα στην κνήμη.
Ζ)Πόνο κατά το τρέξιμο η στα άλματα. Αυξημένος πόνος κατά την κατά το κατέβασμα σκαλιών η κατηφόρας.
Η) Μείωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης του γόνατος.


Πως μπορεί να γίνει η πρόληψη του γόνατος του άλτη:

Με την σωστή εκγύμναση του τετρακέφαλου μυός και την διατήρηση της δύναμης του έχουμε πολύ αποτελεσματική πρόληψη του φαινόμενου. Ακόμη η σωστή χρήση υποδημάτων ανάλογα με το άθλημα που κάνουν. Η χρήση ορθοτικών πελμάτων σε ασθενείς που έχουν πλατυποδία και εφαρμογή διατάσεων πριν την άσκησης και στο τέλος της άσκησης έχουμε πολύ καλή πρόληψη του φαινόμενου.

Διάγνωση του γόνατος του άλτη γίνεται:

Η διάγνωση του φαινόμενου είναι κύριος κλινική. Ο ορθοπεδικός πρέπει να ελέγξει εάν υπάρχει ευαισθησία γύρω από τον επιγονατιδικό τένοντα καθώς εάν αναπαράγεται πόνος κατά το τρέξιμο η τα άλματα. Ακόμα πρέπει να ελέγχει η πιθανότητα υπερπρηνισμού του άκρου ποδός. Διαγνωστικός έλεγχος μπορεί να ζητηθεί για να αποκλείσουμε άλλες παθήσεις του γόνατος.
Πως αντιμετωπίζεται το γόνατο του άλτη:

Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ανάλογα με το μέγεθος που έχει, η συντηρητική θεραπεία που ακολουθείτε μέσο της Φυσικοθεραπείας είναι:

• Άμεση μείωση της άσκησης και ξεκούραση.
• Συχνή εφαρμογή πάγου για μείωση του οιδήματος στην περιοχή.
• Χρήση Ηλεκτροθεραπείας και υπέρηχου για μείωση πόνου και μείωση οιδήματος.
• Χρήση Kinesiology Tape
• Διατατικές ασκήσεις των μυών που παρέχουν σταθεροποίηση της επιγονατίδα.
• Ασκήσεις ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας.

Όλα τα προαναφερθέντα, έχουν σκοπό την αποθεραπεία και τη σωστή αποκατάσταση, ούτως ώστε ο αθλητής να επιστρέψει υγιής στις προπονήσεις του.