Τηλεφωνήστε μας
+35725105419
Στείλετε μας μήνυμα
DamianouEvagoras@gmail.com
Καθημερινά
09:00-13:00 | 15:00-20:00

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ταλαιπωρεί χιλιάδες άτομα επηρεάζοντας τις καθημερινές τους δραστηριότητες σε μεγάλο βαθμό. Ιδιαίτερη αδυναμία παρουσιάζεται σε γυναίκες σε μέση ηλικία σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες. Ταλαιπωρεί γυναίκες οικοκυρές , άτομα που κάνουν χειρονακτική δουλεία και κυρίως σε άτομα που επιβαρύνουν γενικά τα χεριά τους.

Στο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα έχουμε την συμπίεση του μέσου νεύρου που παίρνει από μέσα του καρπού μας και προκαλεί μούδιασμα η υπαισθησία στα πρώτα 3-4 δάκτυλα κυρίως το βράδυ ή της πρώτες πρωινές ώρες.( Το μέσο νεύρο παρέχει αισθητικότητα στον αντίχειρα, στο δείκτη, στο μέσο δάκτυλο και σε μέρος του παράμεσου)

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να συνοδεύει κάποιες ενδοκρινικές παθήσεις, όπως το διαβήτη, τη μεγαλακρία και σπανίως τον υποθυρεοειδισμό και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες που πλησιάζουν τη μέση ηλικία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται με κλινική εξέταση. Υπάρχουν κλινικές δοκιμασίες που μας δίνουν επιβεβαίωση για το σύνδρομο όπως το σπάσιμο του καρπού στις 90ο και η δοκιμασία σφιξίματος με περιχειρίδα. Γίνεται και εργαστηριακή αξιολόγηση με ηλεκτρομυογράφημα.

Θεραπεία του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα

Στις περισσότερες περιπτώσεις το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα θεραπεύεται  με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία. Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συνεργασία του ασθενή με τον φυσικοθεραπευτή. Πολύ βασικό είναι η αποφυγή των δραστηριοτήτων που αυξάνουν τα συμπτώματα. Αυτό βοηθάει το σώμα μας να επουλώσει του τραυματισμένους ιστούς. Σταδιακά με μείωση στις καθημερινές του δραστηριότητες πάντα με την καθοδήγηση του φυσικοθεραπευτή. Με το να συνεχίζουμε να εκτελούμε δραστηριότητες οι οποίες αυξάνουν τα συμπτώματα μας οδηγούμαστε  στο χρόνιο στάδιο. Δραστηριότητες όπως το άνοιγμα βάζων , χρήση κατσαβιδιού , γράψιμο , πληκτρολόγηση , κουβάλημα τσαντών κ.α..  πρέπει να περιορίζονται και να αποφεύγονται. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας τόσο πιο γρήγορο και μόνιμο  θα είναι το αποτέλεσμα.

Χειρουργική επέμβαση για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

Μερικές φορές η χειρουργική επέμβαση απαιτείται για αποσυμπιεστεί το μέσο νεύρο. Είναι μια επέμβαση κατά την οποία ελευθερώνεται ο συνδετικός ιστός γύρω από το νεύρο και αυξάνεται ο ελεύθερος χώρος του καρπιαίου σωλήνα. Μετά την επέμβαση το χέρι τοποθετείται σε νάρθηκα για μια με δύο εβδομάδες και ακολουθεί φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης.   

Φυσικοθεραπεία για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

Η Φυσικοθεραπεία του καρπιαίου σωλήνα είναι πολύτιμη για την γρήγορη ανάρρωση του προβλήματος. Η φυσικοθεραπεία του καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνει :

  1. Τεχνική μαλακών μορίων
  2. Manual therapy
  3. Ηλεκτροθεραπεία
  4. Ultrasound therapy
  5. Low-Level Laser
  6.  Kinesiology taping
  7. Ασκήσεις βελτίωσης ελαστικότητας και δύναμης των μυών του κάπρου και των δάκτυλων.